İmplant nedir?

İmplant vidaya benzeyen titanyum malzemeden üretilen eksik dişlerin yerine yerleştirilen yapay diş kökü diyebiliriz. Çene kemiğine yerleştirilir veüzerine abutment takılır. Bunun üzerine kron kaplama diye adlandırdığımız üst yapı ile birlikte doğal dişimize benzer bir diş yapılmış olur. 

İmplant Ömürlük müdür? İmplant Garanti süresi ne kadar?

Sağlık tedavilerinde ömürlük diye garanti vermek uygun değildir. Fakat teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte düzgün üretil en iyi marka implant  çok uzun yıllar ağızda hizmet vermeye devam ediyor. Hiçbir şey ana dişin yerini tutmaz fakat bazı hastalar ana dişten dahi daha rahat olduğunu söylemektedirler.

Diş İmplant yapımında yaş sınırı var mı?

İmplant yapımında kemik kalitesi ve çene gelişimi önemlidir. Bu sebeple büyüme gelişimini (genel olarak 18 yaş üstü) tamamlamış bireylerde implant tedavisi yapılabilir. Genç yaşta implant, erken yaşta implant veya 18 yaş altı implant konusunda diş doktoru tavsiyesi önemlidir.

Yaşlılara implant yapılır mı konusunda, üst sınır olarak herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Kemik kalitesine bağlı olarak implant yapılabilir. İmplant diş yaptırma konusunda başvuranların çoğu 60 yaş üstüdür.

Şeker diyabet gibi rahatsızlığı olan hastalarımız ya da  kalp rahatsızlığı olan hastalarımız implant yaptırma konusunda kafalarında bazı soru işaretleri olabiliyor. Ama en iyisi doktorlarına danışarak implant yaptırabilirler. Kemik erimesi olan hastalarda ise yine doktorlarına danışarak implant öncesinde bazı ilaçlar kullanarak yaptırabilirler.

İmplant ağrı yapar mı? 

İmplant tedavisi ağrılı bir süreç midir, implant ağrısı ne kadar sürer,  eski implant neden ağrır, implant diş yaptırırken ve sonrasında  ağrı olur mu diye hasta yorumları veya sorular insanların aklına gelebilir. Genel olarak ağrısız ve acısız bir tedavi diyebiliriz implant için. Karşılaştırmak gerekirse kanal tedavisinden bile çok daha kolay bir işlem olduğu hasta yorumlarında ifade edilir. Lokal anesteziyle yapıldığı için genellikle o bölge uyuştuktan sonra bir ağrı hissedilmez. Çok hafif bir baskı hissi oluşabilir. Gerekirse uyuşukluk geçtikten sonra implant yapan diş doktoru tavsiyesine göre ağrı kesici kullanılabilir. Diş implant yapımı sonrasında ağrı geçmiyorsa veya şiddetli ağrı oluyorsa diş doktoru tavsiyesine göre hareket edilmelidir.

İmplant süresi ne kadar? İmplant yapıldıktan sonra diş ne zaman takılır?

Tek bir implant yapılması 10-15 dakikalık tedavidir. İmplant yapıldıktan sonra 2-3 ay kemikle kaynaşması beklenir. Aynı zamanda implant yüzey  teknolojisinin de ilerlemesiyle birlikte ertesi gün de  dişlerimizi takarak tedaviyi tamamlayabiliyoruz. Bir günde implant tedavisi bu şekilde oluyor. Ama bu tedavi hasta özelinde değerlendirilerek bir prosedür dahilinde olması gerekiyor.

İmplant sonrası beslenme nasıl olmalı?

İmplant takıldıktan sonra üç ay bekleme sürecinde insanların aklına nasıl yemek yiyeceğim diye gelebiliyor. Fakat bu sürecin de çok sıcak olmamak kaydıyla sulu yemeklerle idare edilmesi gerekiyor. Bu süreçte geçici diş takılmakta, görünüm olarak sorun olmamaktadır. 

İmplant üzeri diş takıldıktan sonra sert gıdaların tüketilmesinde implanta kolay kolay bir şey olmaz. Makaslama hareketi dediğimiz sağa sola doğru çenenin hareket ettiği durumlarda implantlarda oynama olabiliyor. Bundan dolayı bu durumlara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kuru kayısı, kuru erik gibi yiyecekleri yerken suda bekleterek tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Bunun dışındaki yiyecekleri çok rahatlıkla yiyebilirsiniz. Kaynaşma sürecinden sonra implantım kırıldı ya da yerinden çıktı düştü  gibi durumlar kolay kolay meydana gelmez.

İmplantın başarısız olması yada tutmayan implant. İmplant neden tutmaz?

İmplant diş tedavisinde %98 oranında başarı var. implant tuttuktan sonra kolay kolay sorun olmuyor fakat ağız bakımına dikkat edilmezse ya da kemik zayıfsa bazen vücut herhangi bir sebebe bağlı olarak etrafında kemik oluşturamıyor. Bundan dolayı vücut implantı yabancı madde gibi algılıyor ve hemen hemen bir ay içerisinde de implant düşüyor. İmplant başarısız olmuş oluyor. 3 aylık bekleme süreci biraz da bu yüzden oluyor. 

İmplant sonrası dişlerin bakımı

İmplant sonrası dişlerin bakımında normal dişlerimizi fırçaladığımız gibi yine fırçalamamız gerekiyor. Arayüz  fırçalarıyla diş aralarının fırçalaması gerekiyor. Diş fırçalamaya dikkat edilmediğinde diş eti hastalıkları başlayabilir. Full mouth dediğimiz bütün ağız implant yapılan hastalarda ağız duşları kullanımı önemlidir. Bunların dışında da ekstra bir bakıma gerek yoktur.

Diş İmplant tedavisini Devlet veya SGK karşılıyor mu?

Maalesef implant tedavisini devlet ya da SGK karşılamıyor ve ödeme yapmıyor. Devlet hastanesinde implant yaptıranlar da implant fiyatının yine bir kısmını ödemeleri gerekiyor. 

1 günde implant nasıl yapılır? 

Eksik dişlerin tamamlanması için kliniğe başvuran hastaların detaylı filmleri incelenir. Sonra eğer implant tedavisi için uygun ise işlem için gün verilir.  İşlem sırasında kemik içine yerleştirilen implantta yeterli sıkılık  değeri ( implantın kemiği sıkışmasıyla ölçülen tork değeri)  elde edildiyse hemen işlem sonrasında dijital tarama ile hastadan ölçü alınır ve laboratuvar süreci başlar. İşlemle aynı gün ya da ertesi gün üretimi yapılan geçici veya kalıcı dişler ağıza yerleştirilen implant köklerine vidalanarak sabitlenir. Böylelikle hastamız hem dişsiz kalmamış. Hem de bir süre sonra bu dişlerle yemek yiyerek konforunu arttırmış olur.

İmplant diş ağızda koku yapar mı?

Titanyum malzemeden üretilen implant ve üzerine zirkonyumdan ya da metal alt yapılı porselen‘den diş takılan sistem eğer herhangi bir implant etrafında inflamasyon oluşmadıysa kolay kolay koku yapmaz. İmplant etrafında inflamasyon olmaması için de ağız uçlarıyla ve doğru diş fırçalama teknikleri ile birlikte bakım ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. 

İmplantla ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz;

instagram sayfamız için tıklayınız.

Whatsapp'tan iletişime geçin!!!